La Repartidora: llibreria especialitzada en pensament crític

Curs “Torna la rajola?”

Curs – Torna la rajola?

Crítiques i alternatives al nou cicle immobiliari

30€ | 20€ sòcies Repar, Per l’Horta i persones en situació precària* | Places limitades

Formulari d’inscripció

*Contacta’ns si tens interés a participar i no pots assumir aquesta quota.

Després del període de boom immobiliari i de la crisi econòmica de 2008 ens trobem ara en una nova fase d’expansió urbana i de reactivació del sector de la construcció que evidencien polítiques com el Pla 20.000 o la reactivació d’antics plans i desenvolupaments urbanístics que havien quedat bloquejats amb l’esclat de la crisi. El paisatge urbà i periurbà també evidencia aquest nou cicle immobiliari, amb la proliferació d’obres i grues que tornen a poblar els paisatges de barris i ciutats.

Un nou cicle immobiliari que afecta el conjunt de l’Estat, sobretot a grans ciutats com Madrid i Barcelona, i que també es fa evident a València amb l’activació de grans desenvolupaments urbanístics com Turianova, el PAI de Malilla, el PAI de Benimaclet o les primeres promocions del Pla 20.000 en el districte de Jesús. Nous fronts d’expansió urbana que evidencien les tensions entre la ciutat i l’entorn de l’Horta, generant importants tensions territorials, protestes ciutadanes i debats polítics.

Aquest curs pretén generar un espai d’aprenentatge, reflexió i debat col·lectiu al voltant d’aquest nou cicle immobiliari i els seus efectes socials, econòmics, polítics, ecològics, paisatgístics i territorials. Busquem abordar preguntes com: ¿Quins elements caracteritzen aquest nou cicle urbanitzador? ¿En què es diferencia de l’anterior boom immobiliari? ¿Quines formes de ciutat, de vida i de sociabilitat urbana impliquen aquests nous desenvolupaments urbans? ¿Quins efectes estan comportant en el context particular de València? ¿Quins conflictes i resistències s’estan donant en els diferents fronts d’expansió urbana? ¿Quines tensions es generen entre la ciutat i l’entorn de l’Horta? ¿Quines alternatives s’estan proposant des dels moviments socials i des de l’acadèmia?

Sessions:

Divendres 18/11:
17:30h: Pablo Carmona (Traficantes de Sueños i PAH Vallekas) – Aproximacions al nou cicle immobiliari
19:15h: Dinàmica col·lectiva de mapatge i debat amb La Dula Coop – Què està passant a València? Projectes urbanístics i conflictes territorials

Dissabte 19/11:
10:30h: Inés Gutiérrez Cueli (antropòloga i activista) – Vida quotidiana i relacions veïnals a les urbanitzacions de nova construcció
12:15h: Per l’Horta, Cuidem Benimaclet i Andrés Boix (Professor de Dret Administratiu, UV) – Resistències i alternatives als nous plans urbanístics: desclassificació i transició Horta-ciutat

Dissabte 26/11:
10.30h: Construint Malilla i Mariola Fortuño (urbanista feminista) – Deriva d’observació col·lectiva pel PAI de Malilla i Turianova

Sobre les ponents:

Pablo Carmona Pascual - Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Pablo C. Carmona Pascual és membre del projecte polític Traficantes de Sueños, ha participat de diverses iniciatives d’investigació militant com l’Observatorio Metropolitano de Madrid. Actiu en altres col·lectius com el Centro Social La Villana de Vallekas i la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca, també va ser regidor del govern d’Ahora Madrid entre 2015 i 2019. És coautor de diversos llibres com ara Madrid ¿La suma de todos? Globalización, territorio y desigualdad (Traficantes de Sueños, 2007) i La Ciudad Oculta. El nacimiento de la ciudad burguesa (FCR, 2007).

Inés Gutiérrez Cueli és doctora en antropologia social i activista. Investiga les perifèries urbanes, especialment els nous barris d’urbanitzacions, aproximant-se a les relacions entre la classe social, el gènere i les polítiques neoliberals. Ha participat en diferents espais i grups que tracten de pensar col·lectivament la ciutat i els processos de desigualtat.

Andrés Boix: "Mónica Oltra era un llast pel PSPV, però també per a  Compromís"

Andrés Boix Palop és professor de Dret Administratiu de la Universitat de València, especialitzat en la regulació pública dels mercats, els conflictes entre diverses escales territorials dels poders públics i la digitalització dels procediments administratius i de les correlatives garanties dels ciutadans. A més, col·labora amb diversos mitjans de comunicació, així com amb diversos moviments socials i veïnals. Va ser coautor d’un informe fet a petició de les veïnes i veïns del barri de Benimaclet sobre les possibilitats de reclassificació del sòl urbà del PAI previst per al barri o de les possibles alternatives (i costos) al procés d’urbanització previst.

Mariola Fortuño és arquitecta urbanista, paisatgista i agent d’igualtat. Forma part del col·lectiu SOSTRE on realitza projectes relacionats amb el disseny i la regeneració urbana, la mobilitat inclusiva, l’espai i la coeducació, la participació de la infància i l’adolescència en la transformació de la ciutat i el paisatge quotidià, incorporant la perspectiva de gènere. Des de SOSTRE treballen en el marc de l’urbanisme feminista i de la participació comunitària, amb l’objectiu d’anar cap a una ciutat més inclusiva i amb major justícia social.

Per L'Horta · Defensem el territori – Salvem el territori

Per l’Horta és un moviment social hereu de la primera Iniciativa Legislativa Popular per la protecció de l’Horta de València (ILP) de 2001, constituït formalment com associació sense ànim de lucre. Vol ser catalitzador de totes aquelles accions o polítiques que vagen encaminades a la protecció de l’Horta de València i la posada en valor d’aquest paisatge i el seu patrimoni agrícola, hídric, cultural i històric. A més de participar en una de les sessions, col·labora en la realització del curs.

Cuidem Benimaclet

Cuidem Benimaclet és una plataforma veïnal que sorgeix per fer front, des d’una perspectiva ecologista, feminista i anticapitalista, a l’amenaça del PAI de Benimaclet, un projecte urbanístic que comportaria la construcció d’un important nombre d’edificis al barri de Benimaclet. Defensen la desclassificació del Sòl Urbanitzable Programat, a Sòl No Urbanitzable, per tal que es mantinga en el règim actual de Sòl Rural i així poder elaborar un barri digne i sostenible.

Imatge

Construint Malilla és un sindicat de barri que treballa per aturar els desnonaments, combatre les desigualtats i generar espais de trobada veïnal a Malilla, un dels barris de València amb més risc d’exclusió social. Funcionen com un espai d’organització, suport mutu i lluita veïnal, des del qual, entre altres, dinamitzen una xarxa d’aliments que ofereix menjar a més de setanta famílies cada setmana i l’Alqueria Popular de Malilla, un espai de trobada des d’on poder donar solució a les necessitats reals del veïnat.

LaDula

La Dula Coop V. és una cooperativa que es dedica a impulsar processos d’acció comunitària i a realitzar projectes d’investigació social, treballant en diferents municipis i barris, principalment del territori valencià. Desenvolupen projectes en àmbits com la participació, l’associacionisme, la salut comunitària, les soledats no desitjades, els comuns urbans, la gestió comunitària, el territori, les desigualtats socials, la memòria i la formació. A més de participar i dinamitzar les sessions, han estat les organitzadores d’aquest curs.

Més actes
agenda

Subscriu-te

Vols estar al corrent dels actes i cursos que organitzem i rebre les nostres recomanacions de lectures? Subscriu-te al nostre butlletí i rebràs cada 15 dies una actualització amb totes les novetats

Llibreria crítica Benimaclet (València)

Horari

De Dimarts a Divendres:
11:00 – 14:00 i 17:30 – 20:30

Dissabte:
11:00 – 14:00

Dilluns i Diumenge:
Tancat

Legal

Política de privacitat
Avís legal
Política de galetes
Contacte

Todos los derechos reservados© 2024 La Repartidora.
Diseño web realizado por Xufa Estudio

Close