ATENCIÓ: El curs queda ajornat a l’espera d’una nova data per no haver-se acomplit la quota mínima de persones inscrites. En breu comunicarem la nova data, disculpeu les molèsties.
Teixir comunitats: Invitació per pensar la vida en comú
1, 2 i 3 de març – 50€ (33 sòcies)
INSCRIPCIÓ ACÍ
Les persones som éssers profundament comunitaris, som interdependents, però el paradigma individualista ens desconnecta d’aquesta visió. Aquesta formació és una invitació a reconnectar amb aquest sentit i tenir algunes reflexions i eines que ens ajuden a teixir comunitat.
La proposta s’estructura en 4 blocs, cada un d’ells aborda una temàtica específica i porta per títol un dels capítols del llibre Teixir comunitats. Tots seran impartits per Mireia Parera, de Fil a l’Agulla.
La proposta contindrà espais de contingut teòric, de reflexió i posada en pràctica en el context de les persones participants.
SESSIONS
Divendres 1 de març
18:30h Presentació del llibre Teixir comunitats – Mireia Parera: coautora, coordinadora i membre de Fil a l’Agulla – Sessió oberta i gratuïta
Dissabte 2 de març
10:00-11:45h Una comunitat saludable:
Com cuidar-nos a nosaltres i al nostre entorn? Com construir vincles i projectes que siguen sostenibles? Quines eines tenim per prevenir l’estrés? Quin és el paper de les emocions en tot això? Què són les cures i per a què poden ser útils?Aquestes són algunes de les reflexions que compartirem, per apuntar algunes idees bàsiques per ajudar a cuidar els vincles, les relacions, els grups i els projectes que tenim entre mans.
12:15-14:00h El conflicte per crear comunitat:
Sovint evitem el conflicte perquè el relacionem només amb la part més difícil: la tensió, el trencament, el dolor, la dificultat.. Però el conflicte és una manera en què la diversitat s’expressa i també conté informació rellevant. No vos ha passat mai, que després d’alguna situació difícil, una vegada l’heu superat, heu eixit reconfortades, els vincles s’han estretat i hi ha hagut una comprensió més profunda?
16:00-18:00h Ací qui mana:
En aquelles relacions i grups on no hi ha jerarquies formals, totes som iguals i no som iguals. Segueixen existint diferències i aquestes tenen un nom i un cognom i en podem parlar. Què fa que et sentisques més o menys còmodx per dir la teua? Per a que se t’escolte? Això té a veure amb les diferències de poder i ens impacta de manera quotidiana. Prendre’n consciència és el primer pas per transformar i fer canvis que faciliten teixir el tipus de comunitats que volem, on tothom se sentisca més a casa.
Diumenge 3 de març
11:00-14:00h El masclisme a casa:
Qualsevol tipus de violència sistèmica i estructural la reproduïm entre nosaltres, de vegades
sense ni adonar-nos-en. Tenir poder comporta certs angles morts, la dificultat de percebre
altres realitats que la pròpia. I aleshores, com combatre aquestes violències més subtils?
Què fer davant d’actituds negacionistes? Com reconèixer els nostres privilegis? Què podem
fer amb ells? Aquest és un espai per invitar-nos a mirar de cara aquells poders que tenim com a homes
cis gènere, persones blanques, amb salut, etc. i veure què en fem per construir una societat
més justa.
Formadora:
Mireia Parera Puigdomènech és la coordinadora i coautora del llibre Teixir Comunitats. És facilitadora i consultora organitzacional i ha treballat amb entitats del tercer sector, xicotetes empreses, cooperatives, comunitats d’habitatge i altres tipus de grups, donant suport a situacions de crisi, conflicte i de desenvolupament dels equips, persones i organitzacions.
Forma part de l’equip de Fil a l’Agulla: un projecte que naix l’any 2009 com a cooperativa d’iniciativa social i sense ànim de lucre, i orientada a la formació i l’acompanyament en l’àmbit organitzatiu, empresarial, educatiu, polític i activista. A través de la facilitació promouen processos de presa de consciència i formatius que possibiliten nous comportaments i cultures inclusives, eficients, generadores de benestar i valor social. Entre totes les persones que formen part d’aquest projecte, comparteixen el somni i el compromís d’esdevenir un agent clau en el procés de transició que el món necessita fer cap al bé comú.