La Repartidora: llibreria especialitzada en pensament crític

Curs Contrapoder

Curs – Contrapoder

Aliances rebels, institucions populars i comunitat

30€ | 20€ sòcies | Places limitades

Formulari d’inscripció

Amb aquest curs pretenem dur a terme una diagnosi del recorregut de les lluites actuals, tant des dels moviments socials com de l’esquerra en un sentit més ampli i, alhora, analitzar l’escenari actual de crisi multidimensional que estem començant a viure i que comportarà l’erosionament de l’estat del benestar. En aquest context l’objectiu principal del curs és la recerca d’eines per a fer front a les crisis des d’una vessant pràctica i comunitària i més enllà dels partits i l’Estat. Amb aquest propòsit partirem de la memòria per tal de revisitar experiències de contrapoder popular al llarg de la història i farem un mapatge de les institucions populars i de la diversitat de lluites que s’estan desplegant en l’actualitat.  A més, analitzarem com es manifesta el poder en els nostres col·lectius i quins són els mecanismes que tenim al nostre abast per a poder dispersar-lo.

Sessions:

Programació:

Divendres 27/01
19:00h | «Contrapoder i institucions populars: un recorregut històric», a càrrec de Lêgerîn Azadî i Comité Ibero de Jineolojî (Confederalisme Democràtic del Kurdistan), Débora Ekoka (Black Panthers) i Rosella Alonso (Ateneus llibertaris anys 20 i 30 al País Valencià)

Dissabte 28/02
10:00h | «L’empresa política: cooperativisme i més enllà», a càrrec de David Gámez, membre de Traficantes de Sueños i Anna Peñalver membre de REAS-PV

12:00h | «Aliances rebels: diversitat de les lluites enfront de la identitat», a càrrec de Núria Alabao, membre de la Fundación de los Comunes

Divendres 3/02
19:00h | «El poder entre nosaltres. Repensar les jerarquies dins dels nostres col·lectius», a càrrec d’Ana Cameros Zabala, de l’Argila. Facilitació i formació feminista amb mirada interseccional

Dissabte 4/02
10:00h | «Estructures populars i de suport mutu», a càrrec de Ca Saforaui, Estructures Populars Manresa i Cuina de Barri Cabanyal-Horta
12:00h |Debat: «Com construir un contrapoder organitzat a casa nostra? Què tenim al nostre abast per a construir-lo?». Dinamitza Sabers Comuns

Sobre les ponents:

Deborah Ekoka, afroespanyola de pare guineoequatorià i mare valenciana, és cofundadora i gestora cultural de l’espai sociocultural i llibreria United Minds, especialitzada en autores i autors africans i la seua diàspora i ubicada al barri d’Olivereta (València) des de 2013. És també cofundadora i organitzadora de Conciencia Afro (Matadero Madrid) i de Black Barcelona (MACBA), esdeveniments afrocentrats que tenen com a missió visibilitzar i celebrar la cultura africana i afrodescendent mitjançant trobades i activitats. Autora i coordinadora del llibre comunitari Metamba Miago. Relatos y saberes de mujeres afroespañolas (United Minds, 2019) i Afroutopía. Una historia de amor propio (United Minds, 2021), ambdós finançats per micromecenatge i del fanzine Percepción de una revolución. També realitza xarrades i tallers, entorn a la literatura africana i afrodescendent, l’empoderament femení comunitari i en pro de la diversitat. 

Rosella Alonso Frau, sociòloga i politòloga per la Universitat de València. Ha desenvolupat treballs de participació ciutadana enfocada cap a un urbanisme feminista, així com projectes de recuperació de memòria popular en diferents pobles del País Valencià. Per altra banda, col·labora en el col·lectiu Arada divulgant memòria amb perspectiva feminista i milita en el CSOA l’Horta. Investiga sobre la història de l’anarquisme valencià i escriu en mitjans de comunicació com La Directa, La Veu, Catarsi Magazín o Pikara.

El comitè ibero de Jineolojî, forman part de la xarxa dels altres comitès d’àmbit europeu i mundial, se centra especialment en la difusió de la ciència de la dona i de la modernitat democràtica, Jineolojî, per la península. El moviment d’alliberament de les dones del Kurdistan va proposar el concepte de Jineolojî. Els seus primers passos es van donar a les muntanyes del Kurdistan, i després es va estendre per Rojava i Bakur fins a Estambul, Europa, Abya Yala, Africa… En lloc d’investigar la vida i la cultura de les dones des d’una perspectiva «externa», des del comitè es dona importància a animar les dones de diferents comunitats a investigar i (re)escriure les seues pròpies històries i definir les seues preocupacions i interessos.

Lêgerîn Azadî és una col·lectiva transfeminista no mixta del País Valencià que dona suport i aprén de la revolución kurda i del moviment de les dones del Kurdistan.

Anna Peñalver va estar vinculada durant molts anys als moviments socials articulats al voltant del Casal Popular de Castelló. Entre 2003 i 2006 va viure a Belfast, a on va poder conèixer de primera mà la lluita del poble irlandès. Anys més tard, arran la crisi de 2007-2008, va formar part de la Coordinadora Repartim el Treball i la Riquesa a Castelló i posteriorment de l’assemblea local del 15M. Entre 2015 i 2019 va passar també per la política institucional municipalista amb l’agrupació d’electores Castelló en Moviment. En l’actualitat és sòcia treballadora de la Cooperativa Transversal, membre de REAS-PV. També forma part de La Llauradora, un grup motor d’habitatge cooperatiu en cessió d’ús, i d’un grup local en procés de definició al voltant de la lluita antiracista.

David Gámez Hernández ha militat, des de fa quasi 30 anys, en col·lectius polítics de base de la ciutat de Madrid i d’àmbit estatal i europeu. Dins d’aquesta militància, va col·laborar a fundar fa ja més de 25 anys el projecte Traficantes de Sueños, on ha centrat la seua trajectòria política que, partint de col·lectius autònoms juvenils, l’ha portat a participar en diferents àmbits polítics i socials. També ha participat en en la constitució i desenvolupament de diferents espais socials ocupats i en xarxes i projectes dins de l’Economia social i solidària (cooperatives, mercats socials, monedes socials…) i en la comunitat de la cultura lliure a través del treball amb llicències lliures i obertes. També és membre de la Fundación de los Comunes, una xarxa política i productiva que reuneix projectes de diferents punts de l’estat Espanyol.

Nuria Alabao és periodista i investigadora. Doctora en Antropologia per la Universitat de Barcelona. Forma part de la Fundació dels Comuns i col·labora en diversos mitjans. Coordina la secció de feminismes de Ctxt.es.

Ana Cameros Zabala va començar a formar part de diferents moviments socials de base des de jove, sobretot del feminista. I es va interessar per les relacions de poder dins d’aquests espais i la interseccionalitat que també els travessa, en particular en la qüestió del racisme i la responsabilitat des del propi privilegi blanc i paio. Hui es dedica a la facilitació de grups des d’una perspectiva feminista, antiracista i interseccional en el projecte L’Argila, especialment en l’àrea de gestió de conflictes, agressions i dinàmiques de poder. Ha escrit el llibre Jo (anti)racista. Una proposta per a treballar el privilegi blanc (Caliu, 2022).

Ca Saforaui, projecte situat al barri obrer i multicultural de “las 500” de Gandia, és una xarxa de projectes socials interconnectats, desenvolupats pel poble i per al poble, que persegueixen la igualtat d’oportunitats en tots els seus sentits. Mitjançant les estructures populars i la seua principal eina, la solidaritat, tracten d’aconseguir que el veïnat s’implique en el seu propi canvi personal però també en la transformació social.

La Xarxa d’Estructures Populars i Comunitàries és l’espai de trobada d’un seguit d’organitzacions i col·lectius de Manresa. La XEPC la integren col·lectius que comparteixen una manera d’intervenir a la realitat de la ciutat, des del suport mutu i allò comunitari, de les veïnes per les veïnes, per què és rebel·lin contra allò injust. Parteixen de la idea que per transformar la realitat cal participar activament d’aquest procés de transformació amb les veïnes. Vivim en un sistema que deixa al marge a moltes persones, l’explotació laboral, el masclisme, el racisme institucional i la falta d’accés a un habitatge digne, són el dia a dia per a moltes d’elles, per a moltes persones de Manresa.

Cuina de Barri és un projecte que pretén enriquir el teixit social del barri a través de la cura del veïnat, parant especial atenció a la gent gran i les persones vulnerables.És un projecte d’economia local resilient que busca que producció agrícola, transformació i distribució d’aliments vagen de la mà al barri del Cabanyal, amb l’objectiu de reduir el preu actual de l’alimentació i els seus efectes col·laterals directes i indirectes a la meitat, a través d’una dràstica reducció d’energia al llarg de la cadena de producció alimentària.

Sabers Comuns naix com un espai d’autoformació, anàlisi i construcció d’alternatives.  pretenem crear un grup que genere sabers i pensament crític a partir de la reflexió sobre les pràctiques que duem a terme cadascuna de nosaltres en  diversos col·lectius dels moviments socials. Volem ser un paraigües on càpiguen molts projectes i iniciatives que treballen en aquest sentit i des dels moviments socials. Pel que fa al mètode de treball, apostem per una estructura molt senzilla, basada en grups de treball. És a dir, es generaran propostes i les persones i col·lectiu que vulguen participar-hi s’hi sumaran. A banda dels col·lectius que d’entrada ja formen part del projecte (La Dula, La Fenix, La Repartidora, L’Argila), es busca teixir aliances amb altres col·lectius afins en cada acció (cursos, xarrades…) concreta que es generen, per tal de generar debats des de les pràctiques dels col·lectius i posar en valor d’on venim per dotar-nos de ferramentes per construir un camí comú.

Més actes
agenda

Subscriu-te

Vols estar al corrent dels actes i cursos que organitzem i rebre les nostres recomanacions de lectures? Subscriu-te al nostre butlletí i rebràs cada 15 dies una actualització amb totes les novetats

Llibreria crítica Benimaclet (València)

Horari

De Dimarts a Divendres:
11:00 – 14:00 i 17:30 – 20:30

Dissabte:
11:00 – 14:00

Dilluns i Diumenge:
Tancat

Legal

Política de privacitat
Avís legal
Política de galetes
Contacte

Todos los derechos reservados© 2024 La Repartidora.
Diseño web realizado por Xufa Estudio

Close