Parlem amb Andreu Rosés i Marc Almodóvar sobre el seu llibre Moros contra Franco.
Aquest assaig, editat per Verso Libros, explica la història de la solidaritat internacionalista del mon àrab amb el bàndol republicà durant la Guerra Civil espanyola.
Dissabte 14 de juny de 2025 a les 12:00h.

Sinopsi
Al juliol de 1936, la notícia d’una revolta militar contra la República espanyola plena les pàgines dels principals periòdics del «món àrab». Més enllà del Marroc i de la coneguda participació rifenya en el costat franquista, en els cafés de Bagdad, en els tallers fabrils del Caire i Alexandria, en les rebotigues d’Alger o d’Orà, com Jaffa, Damasc o Beirut, la guerra es converteix en una conversa i en una preocupació.
Els militants d’organitzacions i partits d’esquerres coordinaran campanyes de solidaritat amb la República: denunciaran la utilització colonialista de les unitats franquistes marroquines, recaptaran diners per a fer front a les despeses de la contesa, manaran medicaments per als ferits i, en alguns casos, passaran armes clandestinament. Alguns d’ells s’implicaran del tot, pujant-se a aquells vaixells que van traslladar a voluntaris que decidien enrolar-se en el front antifeixista espanyol.
Aquest llibre analitza l’impacte de la guerra civil espanyola en l’espai antifeixista del món àrab. A Algèria, Tunísia, Egipte, Palestina, Líban, Síria i l’Iraq les respostes i les discussions són distintes: les particularitats internes determinaran les posicions i l’estratègia dels quals se situaran del costat de la República.
Moros contra Franco plasma la vibració d’un moment on la qüestió colonial, la recomposició política de l’esquerra internacional i l’auge dels feixismes es trenen en cada debat i decisió.
Hi intervenen:
Marc Almodóvar (Barcelona, 1984) és periodista, documentalista i investigador freelance especialitzat en el món àrab. Ha realitzat diversos documentals tant per a cadenes estatals (TVE o TVC) com per a televisions del món àrab (Al-Jazeera o BBC-Arab) i ha treballat per a mitjans escrits i audiovisuals de diferents països. Durant cinc anys va treballar com a corresponsal a Egipte, de l’experiència del qual va sorgir el llibre Egipto tras la barricada. Revolución y contrarrevolución más allá de Tahrir (Ed. Virus, 2014), una anàlisi de la història política contemporània egípcia.
Andreu Rosés (Barcelona, 1984) és historiador i professor de secundària. Des de fa anys s’ha enfocat en l’estudi de la història contemporània del món àrab. Per això, ha treballat en investigacions independents per a la realització de documentals i projectes en diferents països de la regió. També va treballar en l’àmbit de la comunicació cultural.
Junts, ambdós han escrit MOROS CONTRA FRANCO.