Publicat el

27/05/2022 18:30 | Presentació “El retorno de los humildes”

Divendres rebrem Albert Noguera per parlar dels conflictes i oportunitats que s’han donat en el procés de canvi a Bolívia, el colp d’estat i la tornada del MAS al govern, amb l’excusa del seu darrer llibre, El retorno de los humildes (Akal, 2022).

Amb ànim crític però constructiu, aquest llibre analitza en detall les causes que conduiren a la crisi política del Movimiento al Socialismo (MAS) a través dels canvis en el seu projecte de govern i dels models de constitució, sobirania, territori i economia derivats d’ell.

Albert Noguera és professor de Dret constitucional a la Universitat de València i a la Universidad Mayor de San Andrés de La Paz (Bolivia). Va ser assessor de l’Assemblea Constituent boliviana, participà en les comissions tècniques d’elaboració de la constitució de 2009 i ha format a funcionaris de l’estat bolivi`à en el marc d’aquest procés. Ha escrit nombrosos llibres, entre ells Utopía y Poder Constituyente. Los ciudadanos ante los tres monismos del Estado neoliberal (Sequitur, 2012), Derechos sociales, integración económica y medidas de austeridad: la UE contra el constitucionalismo social (Bomarzo, 2014; amb Adoración Guamán), La igualdad ante el fin del Estado social. Propuestas constitucionales para construir una nueva igualdad (Sequitur, 2014),  El sujeto constituyente. Entre lo viejo y lo nuevo (Trotta, 2017) i La ideología de la soberanía. Hacia una reconstrucción emancipadora del constitucionalismo (Trotta, 2019).