Publicat el

18/05/2022 19:00h | Presentació “La gran evasión española”

Dimecres 18 rebrem Alejandro Torrús per presentar La gran evasión española, en companyia de Carme Bernat i Toni S. Panxo .

Un assaig sobre un episodi sense precedents, llargament silenciat, que ens dona l’oportunitat de posar la qüestió sobre la memòria històrica damunt la taula: la fuga de la presó de San Cristóbal – Ezkaba (Nafarroa), el maig del 1938, de presos polítics i de guerra, i la posterior repressió que van patir per part de l’Espanya franquista.

Alejandro Torrús (Elx, 1987) és cap d’Opinió del diari Público i durant anys ha sigut l’encarregat de les informacions sobre memòria històrica publicades en aquest mitjà. Periodista i politòleg, és especialista en memòria democràtica.

Carme Bernat Mateu és historiadora, professora de secundària i doctoranda en l’Institut Universitari d’Estudis de la Dona i en el Departament d’Història Moderna i Contemporània de la Universitat de València. Investigadora de l’anarquisme i les relacions de gènere durant l’època contemporània, forma part del projecte Arada. Eina de Feminismes i Memòria. Investigadora de la Càtedra Interuniversitària de Memòria Democràtica de la Comunitat Valenciana, així com de l’Aula d’Història i Memòria de la Universitat de València, ha publicat articles en diverses revistes acadèmiques i en els llibres Tombar l’estaca. Identitats, sexualitats i violències durant la Transició (Coordinadora. Tigre de Paper, 2018), Jornadas 80 Aniversario de la Federación Nacional de Mujeres Libres (CGT, 2018) o Arrels. Llaurant memòria amb perspectiva feminista (Caliu, 2019). Col·labora habitualment en diferents mitjans de comunicació com la Cadena Ser Ràdio València, El DiarioCtxtLa DirectaSobiranies, Catarsi, ÀPunt o Píkara Magazine.

Toni S. Panxo és cantant i compositor al grup ZOO. Ha format part també d’Orxata Sound System i Sophy Zoo.