Aquest divendres 9 d’abril – 19:30h
Presentació virtual del llibre PÁJAROS EN LA CABEZA, publicat per Virus Editorial Amb l’autor, Javier Erro, acompanyat de Lola Escalona, de Gam València i Fernando Balius (autor del còmic Demesura i prologuista del llibre)
En col·laboració amb LaVeinalTV. La presentació serà en castellà ja que preveiem que moltes companyes es connecten des de Latinoamèrica.
Podreu seguir la presentació al següent enllaç: http://youtu.be/XQED2EdzirM
El camp de la salut mental està sent cada vegada més qüestionat. Les etiquetes, la retallada en autonomia, el biologicisme, el paternalisme, les contencions mecàniques, l’electroshock o la sobremedicació són alguns dels aspectes que estan deixant de gaudir d’una inèrcia inqüestionable. Al seu lloc, creixen les propostes relacionades amb el suport mutu, l’horitzontalitat, l’autogestió i l’autonomia.
Davant aquests plantejaments està el moviment activista en primera persona. iniciatives com l’organització en diferents llocs del Mad Pride (Orgul Boig) o les experiències dels Grups de Suport Mutu (GAM en castellà), formats per persones amb patiment psíquic, amb experiències inusuals o psiquiatritzades, han obert un horitzó de trencament en el qual l’autonomia d’aquests subjectes és la questió crucial i central.
Javier Erro dona a conéixer, a través de les reflexions i experiències dels protagonistes en diferents grups i iniciatives xilenes i espanyoles, els processos de cura mútua i estratègies compartides, l’autoorganització de dones que emmarquen el patiment psíquic en termes de gènere o les afinitats entre el moviment en primera persona i la lluita per la despatologització LGTBI+.
Aunant amb mestratge la reflexió i el testimoni d’unes lluites vives i en transformació, Pájaros en la cabeza està cridat a ser un text de referència sobre l’auge del moviment en primera persona.
Javier Erro (València, 1988) és psicòleg i investigador, forma part del Centro de Apoyo Psicológico Cambio de València, i és estret col·laborador dels grups activistes en primera persona de la ciutat. Preocupat de manera permanent per obrir processos i mecanismes destinats a enfortir l’autonomia i la legitimitat de les persones psiquiatritzades o etiquetades en diferent grau com «boges», Erro revisa de manera permanent i sistemàtica els conceptes entorn a allò que anomena «cultura de la salut mental». Amb aportacions directes de persones afectades per experiències de sofriment psíquic, en 2016 va publicar la guia Saldremos de esta. Guía de salud mental para el entorno de la persona en crisis (Biblioteca Social Hermanos Quero), que es va convertir ràpidament en una eina utilitzada en diferents àmbits.