La Repartidora: llibreria especialitzada en pensament crític

Aborígens: veus de la resistència pel territori

“’Qui pot comprar o vendre el cel o l’escalfor de la terra?’ Aquesta és la pregunta que es va fer el Gran Cabdill de Seattle quan el president dels Estats Units va voler comprar-li les terres on vivia, perplex davant la voluntat d’algú de comprar alguna cosa que no li pertanyia”. Així comença la nota que ha escrit l’editorial Caliu per a introduir breument el llibre Aborígens. Veus de la resistència pel territori, abans de donar pas a les protagonistes del llibre: les periodistes de la Directa i les persones que, d’una manera o altra, es veuen implicades en les lluites que es narren.

I és que el llibre és, d’una banda, un crit de denúncia contra les persones, entramats i processos que han fet negoci amb la terra en les darreres dècades al País Valencià i posa negre sobre blanc per a donar a conéixer els fets i desemmascarar personatges; de l’altra, i com expliquen les autores, evidenciar que “enfront de qualsevol adversitat, sempre hi ha unes protagonistes difícils de batre, un nosaltres que dóna sentit a la vida, a seguir reclamant el que ens pertany”. Eixe nosaltres que resisteix, que no assumeix la realitat que ve donada pel poder, és el que es vol posar en valor en les línies d’aquest llibre.

El llibre és, d’una banda, un crit de denúncia contra les persones, entramats i processos que han fet negoci amb la terra en les darreres dècades al País Valencià

Pel que fa al títol del llibre, i seguint la idea de posar en valor eixe nosaltres resistent als processos de destrucció de la vida, amb el terme  aborígens “no pretenem homenatjar ni idolatrar el passat com un període museístic, sinó recuperar elements del passat per a posar-los en valor en el present i contribuir a generar una cultura popular de resistència i generadora de noves formes de vida al marge del model hegemònic, i que servisca per a entendre tot el patrimoni que ha destruït arreu del món cada onada d’acumulació capitalista”, s’explica al llibre. I que “entenem com a aborígens aquelles persones que, independentment del seu lloc d’origen, tenen unes pràctiques de respecte al territori i amb la gent que hi viu i s’implica per combatre les desigualtats de la comunitat”, s’afegeix.

En aquest sentit es narren les lluites pel territori més rellevants dels darrers dos anys arreu del País Valencià, tant a les ciutats com a les zones rurals, des de Torreblanca fins a Alacant, des de la Serrania fins a la Punta. Els articles estan precedits per un pròleg escrit per Patricia Dopazo, membre de la Plataforma per la Sobirania Alimentària del País Valencià i de la revista Soberanía Alimentaria. Biodiversidad y Culturas,  que entén que la lluita pel territori ha d’anar lligada a tantes altres lluites que posen la vida al centre: “les xarxes per la sobirania alimentària es barregen amb les que defensen el territori contra els plans urbanístics i els macroprojectes turístics, que alhora se sumen a les lluites feministes, a l’exigència del tancament dels CIE i de l’acollida a les persones migrades i refugiades o la construcció d’una economia social i solidària”, afirma.

Es narren les lluites pel territori més rellevants dels darrers dos anys arreu del País Valencià, tant a les ciutats com a les zones rurals, des de Torreblanca fins a Alacant, des de la Serrania fins a la Punta

Comptat i debatut, estem davant d’un llibre escrit col·lectivament per les companyes del nucli del País Valencià de la Directa i editat per Caliu Espai editorial, dos projectes arrelats al País Valencià i que funcionen com a altaveus dels moviments socials i de les lluites que es desenvolupen: la Directa des del periodisme i Caliu des del món editorial. Com s’explica a la nota editorial, el llibre també “és una ‘excusa’ per a generar xarxa, per a visibilitzar projectes, resistències i alternatives, per a mapejar noves realitats i calibrar forces”.

Per últim, cal dir que eixirà del forn a finals de març i el 3 d’abril estarà disponible en llibreries d’arreu de Catalunya i del País Valencià. Serà el mateix dia que es presentarà per primera vegada, en un acte organitzat per la Directa, Caliu i La Repartidora, al Centre Social Bar Terra de Benimaclet (València), que comptarà amb veus com les de Laia Mas i Toni Silva, periodistes de la Directa, o Mireia Vidal, membre de l’Associació de Veïnes L’Unificadora-la Punta.

Més actes
agenda

Subscriu-te

Vols estar al corrent dels actes i cursos que organitzem i rebre les nostres recomanacions de lectures? Subscriu-te al nostre butlletí i rebràs cada 15 dies una actualització amb totes les novetats

Llibreria crítica Benimaclet (València)

Horari

De Dimarts a Divendres:
11:00 – 14:00 i 17:30 – 20:30

Dissabte:
11:00 – 14:00

Dilluns i Diumenge:
Tancat

Legal

Política de privacitat
Avís legal
Política de galetes
Contacte

Todos los derechos reservados© 2024 La Repartidora.
Diseño web realizado por Xufa Estudio

Close