,

Les nostres recomanacions de Sant Jordi!

Les nostres recomanacions de Sant Jordi!

Arriba Sant Jordi, dia del llibre i malgrat que aquest dia hauria de ser cada dia de l’any l’arribada de la primavera fa propici el moment de pensar a llegir un bon llibre o a fer un regal ben especial. Per a totes eixes persones que voleu una recomanació ben carregada de pensament crític vos hem preparat una xicoteta llista amb els nostres preferits d’aquest mes:

MASCULINIDADES Y FEMINISMO
Jokin Azpiazu Carballo
Virus editorial. 2017
14€

Feia temps que s’esperava un títol d’aquest tipus, una crítica des de posicionaments masculins al respecte del debat al voltant de la participació dels homes en la lluita feminista, una aliança no exempta de polèmica. L’autor, que ha passat per grups d’homes i està especialitzat en temes de gènere, qüestiona la noció a priori positiva dels grups d’homes.

“En la práctica, nos encontramos ante grupos autoreferenciales que enfatizan cada vez más la propia identidad masculina, en lugar de ahondar en las relaciones de poder o el diálogo con el feminismo. Esto muestra cómo el hombre sigue viéndose y mirándose como principio y fin, superhéroe en el campo de la lucha por la igualdad.”

El debat està servit!

ULRIKE MEINHOF, LA BIOGRAFIA
Jutta Ditfurth
Tigre de paper. 2017
20€

Ulrike Meinhof és sense dubte una de les personalitats dels moviments d’esquerra de la segona meitat del segle XX que més interès desperta. Ara Tigre de Paper ens porta, per fi, la seua autobiografia traduïda al català. A través de les seues pàgines podrem conèixer millor la trajectòria política d’aquesta militant d’esquerres i periodista que als anys 70 va narrar la lluita estudiantil, va denunciar l’imperialisme nord-americà i el sistema polític que es va instaurar a l’Alemanya federal després del nazisme, amb la impunitat de bona part dels responsables del genocidi. Tot un context que va propiciar que molts grups d’esquerres donaren el pas cap a la lluita armada. Una vida intensa que paga la pena conèixer.

 

SANKT PAULI. UN ALTRE FUTBOL ÉS POSSIBLE
Carles Viñas i Natxo Parra
Tigre de paper. 2017
16€

El futbol. L’esport rei. Un negoci però també una manifestació de cultura popular. Sovint és possible narrar la història d’un país o d’una ciutat a través del seu futbol i això és especialment visible a ciutats com Hamburg. Un altre cop Tigre de paper ens porta a Alemanya per a parlar de la seua història i la seua societat, aquest cop a partir del futbol i del Sant Pauli, l’equip del barri portuari d’Hamburg, tota una anomalia dins de la lliga professional, amb una afició ben particular, conscienciada i polititzada que ha dut l’emblema de la calavera pirata més enllà de les seues fronteres, fent de l’equip una referència dins de l’imaginari esportiu de l’esquerra.

 

FUSTER PER A OCIOSOS
Recopilació de Xavier Aliaga
Sembra llibres. 2017
10,50€

Mai no es tard per a tornar a revisitar al mestre de Sueca, menys encara si se’ns presenta amb aquesta edició tan atractiva que ens regala Sembra llibres, una de les editorials valencianes que més agradables sorpreses ens està donant aquests anys. Amb il·lustracions d’Aitana Carrasco, Xaviar Aliaga ens presenta una tria molt acurada de textos per tal d’aproximar-nos a la visió de Fuster sobre tot un seguit de temes que van des de la política i el pensament fins a aspectes aparentment més prosaics com el futbol o la música, però dels que l’escriptor de Sueca ens dóna una visió única.

QUAN ÉREM REFUGIATS
Teresa Pàmies
Sembra llibres. 2017
17,50€

Quan vaig començar a llegir les primeres pàgines d’aquest llibre reconec que alguna cosa es va esgarrifar a dins de mi. Potser degut a la crisi de persones refugiades que estos anys està vivint Europa era massa fàcil traspassar tot allò que la Teresa Pàmies explica a aquest llibre a l’actualitat i ella ho explica tot molt bé, massa bé, no per casualitat l’autora també n’és protagonista. Protagonista del drama que va dur a milers d’exiliats a creuar la frontera dels Pirineus després de la Guerra d’Espanya per a anar a parar als bruts camps de concentració francesos on les condicions de vida eren indignes. Tot d’històries duríssimes de les quals l’autora va ser testimoni durant aquells dies narrats amb una prosa que enganxa, i molt.

CONSTRUCCIONS IDENTITÀRIES
Mar C. Llop
Pol·len. 2017
35€

“Construccions identitàries” és un llibre fotogràfic, de boníssima qualitat, on la fotògrafa Mar C. Llop ens mostra el seu projecte sobre els processos corporals que experimenten les persones transgènere. Des del respecte i la creativitat l’autora retrata cossos però també pensaments i sentiments de moltíssimes persones implicades en aquest procés i també dels seus entorns socials i familiars. Un llibre ben interessant per a introduir-nos de manera visual a aquestes vivències.