La mar de dones a Borriana

20,00

4 en estoc

Autora: Aina Monferrer / Teresa Torres
Editorial: Agrupació Borrianenca de Cultura
Any: 2022
Format: Coberta Tova
Idioma: VALENCIÀ
Pàgines: 149
SKU: 9788487776304 Categoria:

Descripció

Per al llibre La mar de dones a Borriana, que es publicarà a la tardor, hem espigolat en obres prèvies escrites per dones que parlen sobre les dones a la mar. Bàsicament, ens hem inspirat en dos llibres: Mujeres de los mares (2019) i Ulisses era una dona (2021). El primer té una edició molt bonica, amb fotos grans i paper rugós. Una valenciana, Ana Alemany, hi escriu sobre dones de tot el món dedicades a la mar: haenyeo, biòlogues, bussejadores, dones en grans bucs i activistes que fan divulgació de la riquesa marina i dels perills de la contaminació, entre d’altres. El segon llibre és un estudi premonitori al nostre. Ulisses era una dona és la forma final de llibre d’un projecte dut a terme per Catalina Gayà i per Laia Seró, que ha estat coordinat des del Museu Marítim de Barcelona per a revisar i analitzar la situació passada i present de les dones catalanes a la mar.

Dic que és premonitori perquè moltes sensacions de les autores d’aquell llibre les estem tenint nosaltres a petita escala amb La mar de dones a Borriana. Ens referim a qüestions com la idea de xarxa, la sensació que rasques un poquet i afloren moltes més dones vinculades activament amb la mar de les que a priori semblava que ens hi trobaríem, la sensació de transmissió de l’amor a la mar entre pares i filles, les ganes de parlar, de dir i de mostrar la seua presència i el que fan les dones de la mar –des de la humilitat i la timidesa– o bé la necessitat de conscienciació per a la protecció de la mar.

Noelia, la biòloga marina, va ser qui ens va recomanar la lectura de Mujeres de los mares. Només la portada ja captiva. Aquesta dona haenyeo atavellada amb les ferramentes de la seua pesca a pulmó pareix feta de plastilina. Tere sí que coneixia la història de les haenyeo, perquè és una friqui que flipes, però jo no. Es tracta d’una comunitat de dones de l’illa de Jeju, a Corea del Sud, que diuen que és preciosa però no crec que jo hi vaja mai, perquè allí no fan congressos de català. Haenyeo vol dir ‘dones de la mar’ en coreà.

Informació addicional

Editorial

Agrupació Borrianenca de Cultura

Autora

Aina Monferrer / Teresa Torres

Any

2022

Format

Coberta Tova

Idioma

VALENCIÀ

Pàgines

149